Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, ediția 2022

Comunicat de presă

Ref.: Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, ediția 2022

 

Programul Naţional de Concerte „Romanța, regina inimilor” este o suită de evenimente artistice, ce se desfășoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și care continuă seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021 sub genericul „Romanţa ne unește”, „Comori ale Romanţei”, „Izvoare ale Romanţei” și „Tinerețea Romanței” ca evenimente asociate Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe. Colaboratori ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din România și Republica Moldova.

Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 22 octombrie 2022, cu Concertul extraordinar „Romanța, regina inimilor”, la Cinematograful „Independența” din Târgoviște, în cadrul Festivalului Naţional de Romanțe „Crizantema de aur”, ediţia a 55-a.

 

Programul concertelor:

Au mai fost susținute, până în prezent, următoarele concerte în Ardeal:

  • Deva – 2 noiembrie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”;
  • Bistrița – 4 noiembrie, la Centrul Cultural ”Dacia”

Următoarele concerte sunt programate astfel:

  • Craiova – 26 noiembrie, în colaborare cu Opera    Română Craiova, la Filarmonica „Oltenia”;
  • Constanța – 01 decembrie, la Teatrul Naţional de Operă și Balet „Oleg Danovski”;
  • Chișinău – 07 decembrie, în colaborare cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, la Palatul Republicii din Chișinău;

 

Totodată, Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, membră în Rețeaua UNESCO a Asociațiilor și Cluburilor, continuă Programul Național „Tinerețea Romanței” și Programul „Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște”. Evenimentele realizate la Muzeul „Casa Romanței” se desfășoară sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Naţional al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.

Instituții organizatoare implicate în realizarea programului: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Județean de Cultură „Dacia” din Bistrița, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA, Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR, Radio „Pro Diaspora”, cotidianul „JURNAL DE DÂMBOVIŢA”.

Sponsori: * BELMONT HOTEL & SPA * EXPERT RECYCLING * FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU * NEW CONCEPT TRAVEL * COTNARI * NOVA REAL EXPERT * CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI * CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI * MENS SANA TÂRGOVIȘTE * MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

Sfârșitul comunicatului de presă


Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”
-ediția 2022-

 

Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, organizat ca eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 55-a, sub patronajul CNR UNESCO, va continua seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021 sub genericul „Romanța ne unește”, „Comori ale Romanţei”, „Izvoare ale Romanţei” și „Tinerețea Romanței”, care au reconfirmat interesul și prețuirea publicului, de toate vârstele, pentru Romanță – gen muzical de patrioniu al culturii naționale.

„Romanța, regina inimilor”

 Programul Naţional de Concerte „Romanța, regina inimilor”  - eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2022, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 22 octombrie - 20 decembrie 2022. Programul este destinat celebrării rolului unionist al Romanței, a contribuției ei remarcabile la promovarea poeziei românești și a limbii române literare, a valorilor spirituale, naționale și culturale care au slujit realizării Marii Uniri, eveniment desăvârșit istoric în urmă cu un secol. Marile spirite naționale din trecut, făuritoare ale României Mari, se vor uni prin Romanță cu cele ale tinerei generaţii, întru onorarea patrimoniului naţional, a tradiţiilor şi a identității noastre culturale.

Notă: Deloc întâmplător, Imnul Național al României, „Deșteaptă-te, române” (versuri Andrei Mureșanu), are linia melodică a unei vechi romanțe de la 1832, compuse de Anton Pann, „Din sânul maicei mele”.

În cadrul Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, vor fi organizate concerte de Romanță în toate zonele istorice ale țării, în mari oraşe din România, din Republica Moldova, precum și în comunități românești din Diaspora, la care vor participa tineri laureaţi ai Festivalului „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică.

Romanța este un gen muzical de patrimoniu care figurează  în Repertoriul naţional al patrimoniului cultural imaterial al Ministerului Culturii. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, demers pe care îl continuăm și în acest an la Ministerul Culturii, în colaborare cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO și cu organizatorii tradiționali ai festivalului, Primăria și Consiliul Local Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, împreună cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, membră a rețelei UNESCO..

Instituții muzicale și de cultură implicate în realizarea concertelor începând cu anul 2017: Teatrul Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Braşov, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, Centrul pentru Seniori al municipiului București, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Județean de Cultură Bistrița, Centrul Județean de Cultură „Augustin Bena” din Alba-Iulia, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul de Artă Craiova. Lista se va completa și cu alte instituțiile muzicale care vor dori să intre în programul național de concerte în anul 2022.

ASOCIAȚIA CULTURALĂ „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE
Str. Tudor Vladimirescu, nr. 46A, et. 3, Târgoviște, jud. Dâmbovița, CIF 35890904,
Tel.: 0245/620.734, Fax: 0245/213.722, www.centrulunescotgv.ro, e-mail: cetatearomantei@gmail.com


Documentul oficial: comunicat de presa PROGRAM NATIONAL DE CONCERTE 2022 (.pdf, 830 kB)

Comments are closed.

Sari la conținut