Comunicat de presă Crizantema de Aur

sigla-ccu-cr

COMUNICAT DE PRESĂ

Ref : Concursul de Interpretare şi Concursul de Creaţie ale Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei "Crizantema de Aur", ediţia a 49-a, 20-22 octombrie 2016

Vă facem cunoscut că în perioada 20-22 octombrie 2016 se va desfăşura în municipiul Târgovişte cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei Româneşti "Crizantema de Aur". Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgovişte, Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Teatrul "Tony Bulandra" Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.

În acest context, ca slujitori ai romanţei de aproape 50 de ani şi din dorinţa de a aduce la cunoştinţă cât mai multor interpreti şi compozitori de romanţe fenomenul muzical naţional de la Târgovişte, organizăm în acest an preselecţii regionale pentru Concursul de Interpretare al Festivalului "Crizantema de Aur" în Craiova (23 mai), Cluj (25 mai), Iaşi (28 mai), Constanța (20 iunie), Bucureşti (23 iunie) şi Târgovişte (25 iunie), conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.

Totodată, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România va gira cu autoritatea sa atât Concursul de Creaţie, cât şi pregătirea acestuia, prin preselecţia romanţelor înscrise în competiţie până la data de 30 mai 2016, pe care le vor juriza membrii desemnaţi de UCMR în perioada 15 - 30 iunie 2016, conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.

Dragostea pentru romanţa românească, respectul pentru interpreţii şi creatorii ei valoroşi, precum şi interesul public manifestat constant la nivel naţional şi internaţional pentru ROMANŢA ROMÂNEASCĂ în marea familie a cântecului poetic european, ca şi pentru FESTIVALUL NAŢIONAL DE INTERPRETARE ŞI CREAŢIE A ROMANŢEI "CRIZANTEMA DE AUR" DE LA TÂRGOVIŞTE, ne-au determinat să iniţiem în acest an procedurile oficiale la Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi la Ministerul Culturii în vederea înscrierii ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Succesul unui asemenea demers ar reprezenta o mare recunoaştere a ROMANŢEI ca gen muzical de patrimoniu cultural, precum şi o încununare binemeritată a longevităţii Festivalului Naţional de Romanţe "Crizantema de Aur" de la Târgovişte, al cărui semicentenar va fi anul viitor.

Ediţia a 49-a a Festivalului, care se va desfăşura în perioada 20-22 octombrie 2016 la Târgovişte, va fi structurată pe trei mari secţiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creaţie; Recitaluri extraordinare susţinute de mari artişti ai scenei din România şi din Republica Moldova, acompaniaţi de orchestre şi de dirijori profesionişti. Zilnic vor avea loc evenimente dedicate lansărilor de albume, monografii şi culegeri de romanţe.

Vă mulțumim!

Cu deosebită stimă,
Alina Mavrodin Vasiliu
Director artistic al Festivalului Naţional "Crizantema de Aur"