Gânduri de suflet pentru Festivalul „Crizantema de Aur” la ediţia 49

Zorina Bălan, Trofeul „Crizantema de Aur” şi Premiul special al Presei (Secţiunea de Interpretare)

„Sunt din Craiova. Am venit pentru prima dată la Crizantema de Aur după foarte mulţi ani de aşteptare. M-am simţit ca un oaspete de mare clasă intrând în acest teatru, intrând pe mâna dnei Alina Mavrodin Vasiliu, intrând pe mâna acestor oameni care sunt extraordinar de pătimaşi ai romanţei. Mă bucur din suflet că am participat la acest eveniment pe care l-am aşteptat de foarte mulţi ani în viaţa mea. E un vis împlinit pentru mine, iar pe «bătătura» aceasta frumoasă a Teatrului Tony Bulandra ne-a primit cu multă căldură Măria Sa, Ioana Radu. Îi ştiu câteva romanţe. M-am simţit aşa... parcă aş fi venit la rude. A fost extraordinar, pentru mine săptămâna aceasta a fost ca un balsam. Am să mă întorc în amintirea asta. Sunt convinsă că nu voi uita niciodată ceea ce am trăit aici... A fost minunat”.

Constantin Bardan, compozitor, Premiul I şi Premiul special al presei (secţiunea Creaţie)

„Mă încearcă numai sentimente frumoase după acest festival.Totul a fost foarte frumos, organizarea foarte bună, orchestre minunate şi o afluenţă de valori cum nu a mai fost până acum. Cred că romanţa nu s-a simţit niciodată aşa de bine ca anul acesta, probabil şi egida UNESCO a contribuit foarte mult”.

Marietta Bantchev, preşedinte UNESCO Community Association din Paris

„M-am bucurat să ascult romanţele într-un cadru sublim. Este într-adevăr un eveniment cultural despre care se poate spune că se află deja în patrimoniul cultural al României. Am vizitat şi Centrul Cultural Cetatea Romanţei unde am fost primiţi înr-o atmosferă foarte caldă şi mi s-au prezentat nişte fotografii pe care le-am apreciat în mod deosebit. Există şanse ca anul viitor când se aniversează semicentenarul să poată fi găsită o sală mai mare, în care să încapă mai mulţi spectatori interesaţi de acest gen muzical, care merită toată atenţia. Sper ca procedura de înscriere a romanţei pe lista patrimoniului cultural intangibil să se bucure de succes şi să poată fi realizaţi nişte paşi consistenţi în această direcţie. În calitate de preşedinte al UNESCO Community Association, împreună cu delegaţia României la Paris, voi încerca să promovez acest deziderat spre a avea cât mai multe şanse de reuşită”.

Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgovişte

„A fost un eveniment de înaltă ţinută. Pentru prima dată Comisia Naţională a României pentru UNESCO patronează Festivalul Crizantema de Aur şi suntem înainte de semicentenarul Festivalului Crizantema de Aur. Apreciez că ediţia din anul acesta a fost una întra-devăr de excepţie, şi cred că din an în an Festivalul Crizantema de Aur are o ţinută mai înaltă. Aş remarca prezenţa marelui compozitor basarabean Eugen Doga”.

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa

„Ediţia a 49-a a Festivalului Crizantema de Aur este una care a vrut să fie mai sus decât precedentele. Lucrul acesta a fost atins, a reuşit. Cred că am acumulat o experienţă foarte bună pentru pregătirea ediţiei jubiliare de 50 de ani şi mai cred că vom avea şi şansa să înscriem acest festival în patrimoniul imaterial al UNESCO”.

Cosmin Bozieru, viceprimar al municipiului Târgovişte

„Eu mă bucur. Este a 49 ediţie a Festivalului Crizantema de Aur, se apropie 50 de ani de Crizantemă la Târgovişte. Este cel mai longeviv festival de interpretare pe acest gen muzical de mare profunzime. Anul acesta văd o creştere din punct de vedere interpretativ la concursul de interpretare. Mi-au plăcut toţi concurenţii. Vă asigur că anul care vine o să fie o ediţie cu totul şi cu totul specială”.

Liviu Stoica, citymanager al municipiului Târgovişte

„Ediţia a 49-a a Festivalului Crizantema de Aur este un succes, ceea ce mă bucură. Să sperăm că introducerea în patrimoniul imaterial UNESCO se va întâmpla anul viitor şi cu ocazia aceasta Târgoviştea va fi şi ea un punct pe harta UNESCO urmând, ca în anii viitori, să putem realiza o vizibilitate mai mare a Târgoviştei în lume. Probabil că, din punctul meu de vedere, al managerului de oraş, putem să obţinem şi nişte fonduri din alte surse, fonduri speciale pentru investiţiile UNESCO”.

Ivan Ivanoff, secretar al Consiliului Judeţean Dâmboviţa

„Este o ediţie reuşită. Foarte interesantă agenda artistică în sensul că au fost proporţionate şi echilibrate cele trei componente. Vorbesc de Concursul de interpretare, Medalionul şi Recitalurile excepţionale. Creaţia bineînţeles este o contribuţie suplimentară la ediţia acestui festival. Inconvenientul este capacitatea limitată din punct de vedere al publicului târgoviştean care ar fi dorit să vină. Aici, pe undeva, este culpa noastră, a administraţiei. Sperăm că la ediţia 50 vom avea fie sala Sindicatelor, fie sala de la Cinema Independenţa. Publicul are nevoie şi este nevoie pentru public. Pe de altă parte chiar şi scena a părut la un moment dat neîncăpătoare din punct de vedere al manifestării artistice. Din prima seară am remarcat o piesă deosebită «Ochii mamei». Superbă! În vogă a rămas în continuare artistul dâmboviţean. Vorbesc aici de Alina Mavrodin şi de Florin Georgescu, care au avut o prestaţie excepţională, în recitaluri, primind aplauze la scenă deschisă. Cred că avem cu ce să ne mândrim. Consider că această manifestare artistică, Festivalul Crizantema de Aur, va fi nu numai un brand local, judeţean şi naţional, ci sper să devină un brand internaţional sub egida UNESCO”.

Oana Vlăducă, consilier local municipal

„Este un festival devenit tradiţie, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai frumoase acte de cultură din România. Festivalul este o carte de vizită a municipiului Târgovişte, aici cât şi în întreaga ţară. Festivalul Crizantema de Aur reprezintă un bun prilej de a audia muzică de calitate, precum şi de a asculta recitaluri remarcabile ale unor artişti extraordinari”.

Agnes Erich - consilier municipal, directorul Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

„Este un eveniment deosebit. Se observă că de organizare s-au ocupat profesionişti. Municipiul Târgovişte merita un astfel de eveniment cultural. Să sperăm că linia melodică, genul muzical va intra în patrimoniul imaterial al umanităţii UNESCO şi ţinem pumnii în acest sens”.

Gabriel Grozavu, consilier judeţean

„Cea de-a 49 ediţie a Festivalului Crizantema de Aur a marcat un plus faţă de precedentele ediţii. Sunt încântat de prestaţia celor care au participat la acest festival al romanţei şi de asemenea sunt încântat de recitalurile oferite de invitaţii speciali. Felicit organizatorii, felicit publicul târgoviştean care este un public avizat, un public pentru care romanţa nu mai are nici un secret”.

Comments are closed.