“Crizantema de Aur” 2015, succes înfloritor

Festivalul Naţional de Interpretare a Romanţei „Crizantema de Aur” a devenit, de sâmbătă, a 48-a filă din istoria sa plină de succese şi emoţii. Efortul organizatorilor, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgovi şte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, a fost răsplătit cu ropote de aplauze trei seri la rând, semn că dragostea pentru romanţă este în floare.

Deschiderea fastuoasă a festivalului a avut loc în decorul floral şi atmosfera poetică realizate de scenograful şi regizorul festivalului, Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra”. Spun dintru început că merită felicitări întregul colectiv al teatrului târgoviştean, care a muncit zi şi noapte cu talent şi dăruire pentru reuşita acestei ediţii. Standardele de calitate artistică au fost ridicate foarte sus în acest an şi datorită prezenţei în calitate de coproducător al Televiziunii Române, care a revenit la sărbătoarea romanţelor de la Târgovişte după o lungă absenţă.

 

final-vasiliu-01

Premiul special al Primăriei şi Consiliului Local Târgovişte a fost înmânat Cristinei Dan de primarul Cristian Stan (PSD)

Astfel, ediţia din acest an va intra prin implicarea TVR în casele a milioane de români din ţară şi din străinătate, cărora le-a lipsit de pe micile ecrane Festivalul „Crizantema de Aur”, putând fi urmărit în curând atât la TVR 2, cât şi la TVR 3, TVR Internaţional, TVR HD şi TVR Moldova. Din acest punct de vedere, festivalul s-a bucurat de o promovare fără precedent, prin zeci de spot-uri publicitare şi prin prezenţa în emisiuni a unora dintre vedetele invitate pe scena târgovişteană. De asemenea, tot la capitolul reuşitelor trebuie inclus şi parteneriatul cu Radio România, care timp de o săptămână a promovat intens romanţa românească şi festivalul târgovi ştean pe posturile sale, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical şi Antena Satelor. Producătorul TVR 2 Maria Tănase Marin, care a condus cu profesionalism şi discreţie echipa televiziunii publice, ne-a transmis că Festivalul „Crizantema de Aur” din acest an va fi difuzat în perioada imediat următoare, după o nouă promovare a romanţei şi, evident, a Târgoviştei, pe aceleaşi canale ale Televiziunii Române.

final-vasiliu-02

 

Premiul special al CJD a fost înmânat lui Adrian Stănilă de preşedintele Adrian Ţuţuianu (PSD)

La rampă, orchestrele şi prezentatorii

Ediţia din acest an a avut mai multe noutăţi aplaudate la scenă deschisă de public, dar şi de echipa televiziunii. Una dintre ele a fost spectacolul în spectacol pe care l-au făcut în toate cele trei seri actorii Miruna Ionescu şi Silviu Biriş, în calitate de prezentatori, dar şi de interpreţi de romanţe, readucând în scenă cu mult farmec un stil de prezentare poetică şi ludică de care târgovi ştenilor le era dor. Tinerii prezentatori, aflaţi pentru prima dată pe scena „Crizantemei de Aur”, au fost amfitrionii serilor de concurs, dar şi ai Galei Laureaţilor, fiind răsplătiţi la scenă deschisă cu aplauze călduroase. Este o dovadă că organizatorii şi producătorul TVR Maria Tănase Marin au fost inspiraţi cu această formulă de prezentare poetică, muzicală, ingenuă şi dezinvoltă.

Partea a doua a concertelor, dedicată recitalurilor, l-a readus la rampă, pentru a doua oară la „Crizantema de Aur” pe îndrăgitul prezentator Octavian Ursulescu, ale cărui portrete făcute vedetelor au fost inconfundabile şi răsplătite cu aplauze pe măsură. O altă noutate a ediţiei a fost revenirea pe scena târgovişteană, după mulţi ani, a orchestrei „Dor Românesc”, dirijată de Ştefan Cigu, recunoscută în ţară şi în străinătate pentru măiestria cu care acompaniază interpreţii de romanţe, care la această ediţie i-a acompaniat pe toţi invitaţii în recital. Ne-am reîntâlnit şi în acest an cu orchestra „Romanticii”, dirijată de Dan Ardelean, cea care i-a însoţit muzical pe toţi concurenţii, împărţind cu aceştia aplauzele şi emoţiile, atât în primele două seri de concurs, cât şi la Gala Laureaţilor.

Juriul festivalului

Juriul festivalului a reunit nume importante de pe scena muzicală românească: dirijorul Voicu Enăchescu - preşedinte, realizatorul TV Florentina Satmari, compozitorul Jolt Kerestely, muzicologul Leonid Gorceac (R. Moldova), interpreta Matilda Pascal Cojocăriţa, soprana Daniela Vlădescu, tenorul Florin Georgescu, realizatorul de emisiuni la Radio România - Adriana Florentina Mihai şi Mihail Vlădăreanu - dirijorul Coralei Catedralei Mitropolitane din Târgovişte, membri.

Concursul de interpretare

Au urcat pe scena festivalului, râvnind la Trofeul „Crizantema de Aur”, 16 concurenţi din toate colţurile ţării şi din Republica Moldova, aleşi după 3 preselecţii. I-am anunţat pe fiecare dintre ei în numerele precedente ale ziarului, iar astăzi se cuvine să-i prezentăm pe laureaţii acestei ediţii, nu înainte de a ne exprima speranţa, pentru a nu ştiu câta oară, că preselecţiile vor fi mai riguroase şi se vor desfăşura în principalele regiuni ale ţării cu o promovare corespunzătoare. Altfel există riscul să urce în fiecare an cam aceiaşi concurenţi pe scena festivalului de romanţe de la Târgovişte. Regulamentul festivalului va trebui să fie îmbunătăţit, în sensul profesionalizării organizării, a selecţiilor şi a rigorilor artistice la care trebuie să se supună concurenţii, inclusiv în privinţa ţinutei şi apariţiei lor scenice. A fost bine primită ideea regizorului Mihai Constantin Ranin de a i se acorda fiecărui concurent diploma de participare, monografia „Istoria Crizantemei de Aur” şi bineînţeles, câte o crizantemă.

final-vasiliu-03

Laureaţii ediţiei a 48-a

Trofeul „Crizantema de Aur” - Rodica Seling Pop (Zalău). Premiul I - Andrei Ştefăneţ (Chişinău). Premiul al II-lea - Ionuţ Boancheş (Constanţa), Premiul al III-lea - Ilie Costandache (Botoşani), Premiul special al Primăriei şi Consiliului Local Târgovişte - Cristina Mihaela Dan (Dâmboviţa), Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa- Adrian Ioachim Stănilă (Braşov), Premiul special „Daniela Vlădescu”- Cristina Mihaela Dan (Dâmboviţa).

Invitaţi în recital

În ziarul nostru de vineri i-am prezentat pe invitaţii care au susţinut recitaluri în prima seară a festivalului, joi, 22 octombrie a.c.: Tatiana Jacot (R. Moldova) - Trofeul 2014, Domnica Dologa - Trofeul 1998, Nicolae Furdui Iancu, duo Valentin Albeşteanu (vioară) - Valentin Cucu (pian) şi, în final, Maria Buză cu taraful George Pătraşcu. Au fost recitaluri, aşa cum spuneam, foarte apreciate de spectatori şi cu siguranţă vor produce multă bucurie viitorilor telespectatori ai TVR. Seara de vineri i-a adus la rampă în recitaluri pe Ina Cristea (Iaşi) cu un superb medalion Titel Popovici din Trofeele Creaţiei sale, pe târgovişteanul Bogdan Hrestic - premiul I în anul 2003 cu un recital emoţionant de romanţe îndrăgite, Mioara Manea Arvunescu - Trofeul 1993, solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, care a oferit spectatorilor un buchet frumos de romanţe clasice şi populare, iar ultima parte a serii a fost dedicată compozitorului Paraschiv Oprea, dintre ale cărui creaţii premiate la Crizantema de Aur au cântat cu mult succes Carmen Rădulescu şi Florin Georgescu.

Sâmbătă seara, după Gala Laureaţilor, a urmat un regal muzical ale cărui ecouri nu s-au stins nici până acum, graţie invitaţilor în recitaluri. Concertul a fost deschis de Alina Mavrodin cu un emoţionant recital de romanţe şi cântece de altă dată, constituit într-un omagiu dedicat marilor compozitori români care au onorat şi scena „Crizantemei de Aur”. După o îndelungată absenţă de pe scena festivalului, a cărei laureată a fost în 1992, la ediţia internaţională, secţiunea şansonetă, Alina Mavrodin a copleşit publicul cu un recital extraordinar, sensibil, dramatic şi emoţionant. Aplauzele călduroase s-au stins abia după ce îndrăgita mea interpretă le-a oferit spectatorilor celebra şansonetă „Je ne regrette rien”. Recitalul sopranei Daniela Vlădescu a readus în scenă gingăşia şi farmecul romanţei într-un aplauze binemeritate, semn că spectatorilor le-a lipsit şi Daniela Vlădescu în ultimii ani pe scena romanţei.

A urmat recitalul Matildei Pascal Cojocăriţa, care realmente a electrizat publicul cu romanţe mai vechi şi mai noi, precum şi cu frumoase cântece de petrecere dragi românilor, pe care spectatorii le-au aplaudat îndelung. Aceştia au primit, prin generozitatea artistei, câte un album „Melodii de-atunci… cântate acum”, editate într-un tiraj special pentru ediţia din acest an a festivalului „Crizantema de Aur”. Finalul ultimei seri i-a readus la rampă cu aplauze la scenă deschisă pe tinerii actori Miruna Ionescu şi Silviu Biriş, într-un medalion dedicat marelui compozitor târgoviştean Ionel Fernic, creator al unor romanţe nepieritoare.

final-vasiliu-04

Trofeul „Crizantema de Aur” - Rodica Seling Pop

Evenimente în foaier

În pauzele din cele trei seri de festival, foaierul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, transformat într-un rai autumnal de crizanteme, a fost gazda unor evenimente editoriale şi muzicale preţioase, al căror amfitrion a fost Octavian Ursulescu: Lansarea monografiei ”Istoria Crizantemei de Aur” – ediţie revizuită şi adăugită, autor Teodor VASILIU; Prezentare albume în format DVD şi CD ale Coralei Catedralei Mitropolitane din Târgovişte; Lansarea cărţii „Titel Popovici, album de amintiri“, autor Octavian URSULESCU; Jolt KERESTELY, lansarea cărţii „O viaţă pentru cântec” şi 2 CD-uri, autor Oana GEORGESCU; Matilda PASCAL COJOCĂRIŢA - Lansare CD - „Melodii de-atunci... cântate acum”; Daniela VLĂDESCU - Lansare CD - cele mai frumoase cântece, de la clasic la modern - „Christmas feeling”.

final-vasiliu-05

Gong final

În ropote de aplauze, orchestra „Dor Românesc” şi dirijorul Ştefan Cigu au încheiat cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare „Crizantema de Aur”. Ecourile ei vor fi retrezite în curând de difuzarea festivalului pe TVR 2 şi de emisiunile speciale pe care Televiziunea Română şi Radio România le vor dedica în continuare evenimentului muzical de la Târgovişte, care îşi pregăteşte deja buchetele de romanţe pentru ediţia a 49-a din 2016 şi pentru semicentenarul din anul 2017.

final-vasiliu-06

Vox public: „Această ediţie a fost mai frumoasă ca oricând”

 „Mi-a plăcut foarte mult concursul de interpretare. Este o ediţie foarte reuşită a «Crizantemei de Aur»”.

„Iubesc foarte mult romanţa, vin în fiecare an, dar anul acesta totul este extraordinar de frumos.”

 „Sunt încântată de festival, am fost şi la alte ediţii. Aceasta însă a fost mai frumoasă ca oricând, decorul este minunat, artiştii – cei din concurs cu emoţii evidente, iar în ceea ce priveşte a doua parte a spectacolului, este superb.”

„Eu am fost solistă vocală în România, am venit special din Germania pentru acest festival. Sunt plecată de 43 de ani din ţară. Sunt fericită că se mai menţine în oraş acest festival. Este foarte frumos că menţineţi tradiţia”.

 „Sunt o iubitoare a romanţei, vin cu plăcere să le ascult atât pe cele cântate de cei care concurează, cât şi de invitaţii în festival. Asistăm cu plăcere la lansările de carte din foaier şi ne simţim minunat. De data asta organizatorii s-au întrecut pe ei, totul este frumos: decorul, acvariile cu peştişori, totul este minunat”.

final-vasiliu-07

final-vasiliu-08

final-vasiliu-09

 

 

 

 

 


 Comments are closed.